Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wiejska kiełbasa domowa

15.04.2018 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Wiejska kiełbasa domowa Wiejska kiełbasa domowa

Składniki:
– 6 kg karkówki wieprzowej
– 6 kg łopatki wieprzowej
– 1,5 kg tłuszczyków.

Przyprawy:
– 1,5 g pieprzu czarnego na 1 kg mięsa
– 17 g peklosoli na 1 kg mięsa
– 1 g czosnku na 1 kg mięsa

Dodatkowo:
Jelita wieprzowe Kadek

Wykonanie:
Mięso z karkówki pokroić na kawałki wielkości około 3×3 cm zapeklować w przyprawach. Tak samo zrobić z łopatką i tłuszczykami. Odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie mięso rozdrobić. Bardzo chude kawałki mięsa pozbawione błon i tłuszczu na sitku szarpak, karkówkę na sitku nr 16 łopatkę na sitku 13 tłuszczyki na sitku nr 8. W misce zmieszać wszystkie rodzaje mięsa następnie dokładnie wyrobić farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości, mięso powinno odchodzić od ręki.
Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita wieprzowa za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Napełnione farszem jelita odwieszamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu.

Wędzenie:
Kiełbasy wieszamy w wędzarni tak by się nie stykały.
Ustawiamy temperaturę 40 stopni, ogrzewamy kiełbasę około 1 godziny do czasu, kiedy osłonki będą suche. Następnie kiełbasę wędzimy w temperaturze 55 stopni około 3,5-4 godziny do uzyskania brązowego koloru.

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia temperatury 75 stopni. Wkładamy kiełbasę parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama