Przepisy

Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym

Kotleciki grzybowe z kaszy ...

25 października 2019
Zrazy wieprzowe z puree z ziemniakami

Zrazy wieprzowe z puree ...

25 października 2019

Sznycel wiedeński...

25 października 2019
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym ...

25 października 2019
Buritto z kurczakiem i kaszą

Buritto z kurczakiem i ...

25 października 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wiele twarzy jałowcowej

15.12.2011 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

Przemierzając bezkresne zasoby literatury – zarówno tej fachowej jak i tej bardziej amatorskiej – łatwo odnieść wrażenie, że właściwie kiełbas jest tyle ile osób czy zakładów je wytwarza, a nawet jeszcze więcej. I słusznie, bowiem każda z nich zawsze będzie w jakiś sposób niepowtarzalna, różniąc się nie tylko smakiem czy składnikami użytymi do jej wyrobu ale także zapachem, kształtem, kolorem. Tak jak wytrawni kiperzy potrafią odczuć różnicę między dwoma winami tego samego gatunku (bo wzgórze było bardziej nasłonecznione) tak smakosz kiełbasiany może wyczuć różnicę w gatunku mięsa, konkretnej przyprawie czy nawet gatunku drewna użytego do wędzenia. Tym razem skupimy się na kiełbasie bardzo charakterystycznej, a to ze względu na wyjątkowy aromat, choć i tak okaże się, że występuje ona w wielu różnych odmianach. Mowa o kiełbasie jałowcowej.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama