Przepisy

Wędzone udka

Wędzone udka...

12 września 2017
Sernik na zimno z cytryny z lekką nutą mięty

Sernik na zimno z ...

12 września 2017
Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym

Sałatka w ogórku z ...

12 września 2017
Wędzony łosoś

Wędzony łosoś...

12 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wielkanoc – święto życia

10.04.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Wielkanoc - święto życiaWielkanoc, czyli Zmartwychwstanie Pańskie to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, które upamiętnia misterium paschalne Jezusa Chrystusa. Święta te są bardzo barwne i towarzyszy im wiele obrzędów. Swego czasu, po okresie Wielkiego Postu ludzie z ogromną niecierpliwością czekali na Wielkanoc. Zaczyna się ona od Niedzieli Palmowej, kiedy to święcimy różnokolorowe palemki ozdobione kwiatkami, ziołami i piórkami. Kolejnym ważnym i radosnym dniem jest Wielka Sobota, kiedy to udajemy się do kościoła poświęcić koszyczek ze święconką. Muszą się w nim znaleźć: baranek, kiełbasa, szynka, jajka, chrzan i kawałek ciasta. Święconkę zjemy następnego dnia w Wielką Niedzielę, kiedy to jak nakazuje tradycja po rezurekcji zasiadamy do świątecznego śniadania. Na początku dzielimy się święconym jajkiem, symbolem nowego życia, składając sobie przy tym życzenia.

A co dobrego znajdziemy na naszym świątecznym stole? Oczywiście tradycja nakazuje nam jeść jajka ugotowane na twardo. Aby ich skorupki nabrały ładnego koloru gotujemy je w łupinach cebuli, albo w wywarze z czerwonych buraków. Do jajek zawsze podajemy sos tatarski, przygotowany na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych grzybków i jajek ugotowanych na twardo. Nie może też oczywiście zabraknąć świeżo startego chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, szczyptą cukru, soli i drobniutko startego ugotowanego jajka. Na stole koniecznie musi się pojawić wcześniej wyhodowana rzeżucha. Nie tylko pięknie zdobi ona nasz świąteczny stół, ale jest też aromatycznym i zdrowym dodatkiem do naszych dań. Obok zwykłych jajek pojawią się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem.

Wielkanoc - święto życiaNa pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się oczywiście domowe wędliny i pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz z żurem ugotowanym na wcześniej zakiszonym zakwasie – wejdzie w skład świątecznego obiadu.

A wracając do naszych mięs, oczywiście na półmisku znajdziemy wędzoną szynkę, polędwicę czy też baleron. Obok nich pojawią się różnego rodzaju kiełbasy lub też pieczone mięsa: karkówka, szynka lub schab – bardzo często nadziewany suszonymi śliwkami lub morelami. Do nich podamy wspomniany wcześniej sos tatarski, chrzan lub ćwikłę, czyli upieczone buraki, drobno starte i wymieszane z chrzanem. Tradycyjnym elementem wielkanocnego stołu są także różnego rodzaju pasztety. Najlepsze pasztety to takie, które pieczemy z różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny, drobiu… Możemy dodać do nich także dziczyznę: dzika, sarninę czy trudno już dziś dostępne zające.

Na zakończenie śniadania na stole pojawiają się ciasta. Oczywiście prym wiodą mazurki. Najbardziej klasyczne to te z masą kajmakową, czekoladą lub bakaliami. Za nimi znajdzie się tradycyjna pascha, przygotowana na bazie tłustego białego sera, gęsto naszpikowana orzechami i suszonymi owocami. Nie może też zabraknąć puchatych bab drożdżowych, upieczonych na dużej ilości żółtek, ozdobionych rodzynkami i kolorowymi lukrami.

Jak wiadomo polska Wielkanoc jest bardzo pyszna. Wiele dań staramy się przygotować samodzielnie w domu. Do tych dań należą między innymi pasztety, dlatego dziś zapraszam na pyszny wielkanocny pasztet naszpikowany suszonymi polskimi śliwkami. Pojawia się on zawsze na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

Zobacz przepis: Pasztet mięsny ze śliwkami

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close