Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wielkanocna kiełbasa świąteczna

15.04.2022 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Wielkanocna kiełbasa świątecznaWielkanocna kiełbasa świąteczna

Składniki:
– 2 kg mięsa z szynki klasa I
– 3 kg mięso z karkówki II
– 2 kg mięsa z karkówki klasa I
– 1 kg mięsa z golonki klasa III
– 1 kg mięsa z łopatki klasa II
– 1 ½ g pieprz czarny na 1 kg mięsa
– 8 g peklosoli na 1 kg mięsa
– 10 g soli na 1 kg mięsa
Czosnek wg uznania
– 1 g jałowca na 1 kg mięsa
– Woda

Wykonanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, następnie peklujemy na sucho i na 24 h odstawimy w chłodne miejsce – najlepiej do lodówki. Po tym czasie mielimy mięso: klasy I na szarpaku, klasy II na sitku 8 mm, zaś mięso klasy III na sitku 3 mm. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i wyrabiamy farsz, dodajemy przyprawy oraz wodę stopniowo w miarę wchłaniania i mieszamy do uzyskania odpowiedniej kleistości farszu. Wcześniej przygotowane jelita napełniamy nie za ścisło, obkręcamy np. w wianki, wieszamy na noc w temp. poniżej 10 stopni lub na 2-3 h w temp. otoczenia. Wędzarnię rozgrzewamy do ok. 40-50 stopni, wieszamy kiełbaski, najpierw osuszamy, aż będą suche w dotyku, następnie wędzimy 4-5 h. W tym przypadku zostało użyte drewno bukowe z dodatkiem olchy. Po uzyskaniu żądanego koloru podnosimy temperaturę do 90 stopni i pieczemy do uzyskania wewnątrz wyrobu ok. 70 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama