Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą

03.04.2020 | kategoria: Biała kiełbasa, Przepisy

Wielkanocna tarta z białą kiełbasąWielkanocna tarta z białą kiełbasą

Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 120 g masła
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka jogurtu naturalnego

Nadzienie:
– 2 jajka
– 200 ml gęstej śmietany 18%
– 2 kawałki (1 pętko) parzonej białej kiełbasy
– 2 jajka ugotowane na twardo + 1 do ozdoby
– sól
pieprz
– szczypiorek do posypania

Wykonanie:
Składniki na ciasto  szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietanę, sól i pieprz. 
Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, usuwamy fasolę, a na podpieczonym cieście układamy pokrojone w plasterki jajka i białą kiełbasę. Delikatnie wylewamy masę jajeczną i pieczemy tartę kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie.
Po wyjęciu tarty z piekarnika ozdabiamy ją jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Tartę kroimy na kawałki i podajemy na ciepło lub na zimno.

Zobacz artykuł: Biała, wielkanocna tradycja

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama