Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wielkanocny baranek chlebowy

03.04.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Wielkanocny baranek chlebowyWielkanocny baranek chlebowy

Składniki:
– ½ szkl. mąki żytniej
– ½ szkl. mąki orkiszowej
– ½ szkl. mąki pszennej typ 650
– ½ szkl. mąki pszennej typ 1850
– ½ szkl. słonecznika
– 1 opakowanie drożdży suchych
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka miodu
– Około 250 ml wody

Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mąki przesiać do miski, dodać sól i drożdże, w środku zrobić dołek, dodać oliwę, miód i wlać ciepłą wodę. Staranie wyrobić aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia, dodać słonecznik wymieszać. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Foremki na baranka lub keksówkę wysmarować masłem i wyspać mąką przełożyć ciasto. Ciasto pozostawić ponownie na około 30 minut do wyrośnięcia. Foremki z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy około 45-50 minut do zarumienia. Baranki lub chleb studzimy na kratce.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama