Składniki:
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 suszone grzyby
6 białych surowych kiełbas
200 ml pszennego zakwasu
1 szklanka serwatki
200 ml śmietany
sok z kiszonej kapusty do smaku
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
Dodatkowo:
4 jajka ugotowane na twardo
4 ugotowane ziemniaki
Wykonanie:
Włoszczyznę obieramy, warzywa kroimy na mniejsze części i wkładamy do sporego garnka. Zalewamy ok 1,5 litra wody, dodajemy, grzyby, ziele i listki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wkładamy do zupy surową kiełbasę i parzymy ją na małym ogniu przez 20 minut. Temperatura nie powinna przekraczać 85 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy kiełbasę, do zupy wlewamy dobrze wymieszany zakwas i serwatkę. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut, aż zupa zgęstnieje. Na koniec do zupy wlewamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Biały barszcz podajemy z pokrojonymi jajkami, ziemniakami i kiełbasą.