Składniki:
– 250 g masła
– 400 g mleka w proszku
– 1/2 szkl. wody
– 3/4 szkl. cukru
– 6 łyżek kakao
– 6 paczek herbatników
– rodzynki
Wykonanie:
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, wsypujemy cukier. Kakao mieszkamy z odrobiną wody i wlewamy do rondla. Całość mieszamy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Herbatniki kruszymy i wkładamy do miski, dodajemy mleko w proszku i jeśli lubimy dodajemy rodzynki. Mieszamy aż powstanie jednolita masa. Lekko przestudzoną masę kakaową wlewamy do miski i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy papierem do pieczenia formę keksową o długości ok. 30 cm. Masę przekładamy do formy i ugniatamy drewnianym tłuczkiem. Robimy dekoracje wg uznania. Wstawiamy na noc do lodówki.