Składniki:
– 1 kurczak wiejski duży
– 1 mały seler
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 nieduża upieczona na suchej patelni cebula
– 3 ząbki czosnku
– sól
– pieprz
– liście laurowe
– ziele angielskie
– 1 rosołek wołowy
– 1 puszka groszku konserwowy
– 4 jajka
– 1 żelatyna
– pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie. Dzięki temu rosół będzie klarowny. Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy, warzywa. Od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy (wywar ma lepszy smak i kolor) wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić, marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić nożem na plasterki. Zagotować rosół, włożyć pokrojone mięso, wsypać żelatynę zrobioną według przepisu.
Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała. Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)