Składniki:
– 1 kg mięsa szynki wieprzowej
– ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
– ½ litra zakwasu żytniego
– 4 jajka na twardo
– 5 liści laurowych
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
– mały słoik chrzanu do smaku
– czarny pieprz i sól do smaku
– majeranek do smaku
– 3 litry wody
Wykonanie:
Mięso z szynki z przyprawami gotujemy na małym ogniu przez godzinę w trzech litrach wody. Szynkę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy z powrotem do garnka.
Kiełbasę kroimy w plastry i wkładamy do wywaru. Wlewamy domowy zakwas na żur, zagotowujemy całość. Gotujemy przez 5 minut.
Wkładamy chrzan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy według uznania, wykładamy do chlebków, wlewamy zupę.
Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem.