Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wielkanocy żurek w chlebku

25.03.2018 | kategoria: Przepisy, Zupy

Wielkanocy żurek w chlebku Wielkanocy żurek w chlebku

Składniki:
– 1 kg mięsa szynki wieprzowej
– ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
– ½ litra zakwasu żytniego
– 4 jajka na twardo
– 5 liści laurowych
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
– mały słoik chrzanu do smaku
– czarny pieprz i sól do smaku
majeranek do smaku
– 3 litry wody

Wykonanie:
Mięso z szynki z przyprawami gotujemy na małym ogniu przez godzinę w trzech litrach wody. Szynkę wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy z  powrotem do garnka.
Kiełbasę kroimy w plastry i wkładamy do wywaru. Wlewamy domowy zakwas na żur, zagotowujemy całość. Gotujemy przez 5 minut.
Wkładamy chrzan  i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy według uznania, wykładamy do chlebków, wlewamy  zupę.
Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama