Większość z nas przyzwyczajona jest do tradycyjnej wieczerzy wigilijnej. Zawsze był barszcz z uszkami, grzybowa, karp czy kutia. Oczywiście nie ma w tych pięknych tradycjach nic złego, ale coraz więcej podróżujemy po świecie, coraz częściej inspirujemy się kuchnią innych narodów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by naszą tradycyjną Wigilię urozmaicić egzotycznie – łącząc to z polską kuchnią.
Ciekawym urozmaiceniem będzie włączenie do wigilijnych potraw owoców morza. Zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, można przyrządzić znakomite pierożki z krewetkami i szpinakiem. Będzie zdrowo, smacznie i inaczej niż zwykle.
Inną kulinarną inspiracją może być wigilijne sushi. W końcu nie tylko karp jest dozwolony, a wspólne przygotowywanie sushi znakomicie integruje całą rodzinę. Nawet jeśli sushi będzie mieć wygląd daleki od ideału, to liczy się przecież przede wszystkim rodzinna, pełna radości atmosfera.
Obok tradycyjnego barszczu można rozważyć przygotowanie coraz bardziej modnej japońskiej zupy ramen. Z racji tego, że w Wigilię wiele osób nie spożywa mięsa, można zrobić ramen w wersji wegańskiej, dodając zamiast wieprzowiny smażone tofu. Ramen to bardzo sycąca zupa, rodzaj bulionu pełnego warzyw, często z jajkiem oraz pierożkami.
Do wigilijnych potraw możemy dołączać francuski przysmak – ser pleśniowy. Możemy zrobić sałatkę z rukoli i sera pleśniowego, zastępując tym samym ciężką sałatkę jarzynową z majonezem.
Wiele osób zapewne stwierdzi, że takie wymysły nie pasują do naszej Wigilii. My jednak sądzimy, że liczy się przede wszystkim niepowtarzalna, świąteczna atmosfera, która wszystkich łączy. A te odmienione potrawy być może przypadną do gustu młodszym członkom rodziny, dla których tradycyjne potrawy często wydają się nudne (tradycję docenią z wiekiem).