Przepisy

Kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa...

30 października 2017
Domowy salceson - rolada mięsna

Domowy salceson – rolada ...

30 października 2017
Pasta paprykowa

Pasta paprykowa...

30 października 2017
Sernik

Sernik kajmakowy...

30 października 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wiosenne przebudzenie

17.03.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Wiosenne PrzebudzenieDni stają się coraz dłuższe, słońce na niebie jest coraz wyżej, temperatury rosną, pąki na drzewach i krzewach pęcznieją, a ptaki zaczynają nieśmiało ćwierkać… Nie da się ukryć, wszystkie znaki na ziemi wskazują na to, że wiosna jest tuż tuż! Myślę, że wszystkich nas ten fakt bardzo cieszy, bo w tym sezonie zima nas nie oszczędzała…

Z wiosną zrzucamy z siebie nie tylko ciężkie ubrania, ale także i ciężką… kuchnię! Z nadejściem marca nasze menu będzie się powoli zmieniało. Z sycących i pożywnych zup przejdziemy na delikatne kremy warzywne i chłodniki, mięsne dania z gęstymi sosami zastąpią lżejsze potrawy z większą ilością warzyw. Złaknieni witamin będziemy wyglądać na targach i straganach młodych i świeżych warzyw. Do łask wrócą traktowane nieco po macoszemu przez cała zimę sałatki. To one zawsze na wiosnę cieszą się ogromną popularnością w naszym nieco odchudzonym menu. Lubimy je szczególnie na wiosnę z kilku powodów; wiadomo, że po zimie zawsze zostają nam zbędne kilogramy – sałatka jest jednym ze sposobów na odchudzenie naszej diety. Kolorowe sałatki warzywne po kilku miesiącach szarzyzny za oknami, jeszcze bardziej cieszą nasze oczy całą swoją feerią barw: znajdziemy w nich wszystkie kolory tęczy od żółtego, poprzez pomarańcz, czerwień, na zieleni kończąc. Poza tym do przygotowania sałatki potrzebna jest tylko nasza wyobraźnia i dosłownie kilka składników, które połączymy za pomocą sosu! Widzicie jakie to proste?

Wiosenne PrzebudzenieJakie sałatki lubimy najbardziej na wiosnę? Przede wszystkim te, które są lekkie i łatwe w przygotowaniu i można je zrobić w miarę szybko. Do tej grupy zaliczają się wszystkie sałatki przygotowane na bazie zielonych sałat, to doskonała podstawa każdej sałatki. W sklepach są dostępne różnego rodzaju mieszanki sałat, możemy więc je sobie urozmaicać. Do tego pomidory, ogórki, ewentualnie kolorowa papryka oraz domowy dressing lub winegret i najprostsza sałatka gotowa! Oczywiście możemy do niej dodać mozzarellę, fetę lub kozi ser, czarne lub zielone oliwki, suszone pomidory… Co tylko znajdziemy w lodówce i będzie nam pasowało do kompozycji.

Lubimy również sałatki bardziej konkretne, przygotowane na bazie ryżu czy kaszy lub też dodatkiem nasion strączkowych – soczewicy, fasoli, cieciorki – wtedy nasza sałatka może spokojnie zastąpić nam danie obiadowe. Dla mięsożerców do naszej sałatki możemy dodać nieco wędliny lub zgrillowaną pierś z kurczaka poszarpaną na kawałki. Naprawdę możliwości jest bez liku.

Kolejnymi składnikami, które idealnie będą się komponowały w sałatce są wszelkiego rodzaju pieczone warzywa. Wystarczy skropić je kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek, dodać nieco octu balsamicznego i będzie pyszne! Zapraszam więc na aromatyczną sałatkę z orientalną nutą z pieczonego kalafiora z dodatkiem ciecierzycy.

Agata Witowska, blog Kulinarne Przygody Gatity
Redakcja Dobrej Kiełbasy

Zobacz przepis: Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close