Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wiosenne sushi w formie sałatki – podane w foremkach jajek i kwiatków

04.03.2025 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy, Sałatki

Wiosenne sushi w formie sałatki – podane w foremkach jajek i kwiatkówWiosenne sushi w formie sałatki – podane w foremkach jajek i kwiatków

Składniki:
Na bazę sushi:
– 1 szklanka ryżu do sushi,
– 1 ¼ szklanki wody,
– 2 łyżki octu ryżowego.

Na sałatkę sushi:
– 1 dojrzałe awokado pokrojone w drobną kostkę,
– 1 świeży ogórek pokrojony w cienkie słupki,
– 1 żółta rzodkiew pokrojona w cienkie plasterki,
– 100 g świeżego łososia wędzonego,
– 1 arkusz nori drobno posiekany,
– 1 łyżka majonezu.

Wykonanie:
Gotowanie ryżu do sushi:
Ryż dokładnie opłucz w zimnej wodzie, aż woda będzie przejrzysta.
Przełóż ryż do garnka, dodaj wodę i zagotuj.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 10 minut, następnie odstaw na kolejne 10 minut pod przykryciem.
W małej miseczce wymieszaj ocet ryżowy, a następnie delikatnie wmieszaj do ugotowanego ryżu. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie sałatki sushi:
Pokrój awokado, ogórek, rzodkiew i łososia w drobną kostkę.
Posiekaj drobno nori i dodaj do warzyw.
Wymieszaj wszystko razem z majonezem, dodając przestudzony ryż sushi.

Formowanie sałatki w foremkach:
Foremki w kształcie jajek i kwiatków lekko zwilż wodą, aby masa się nie przyklejała. Wypełnij foremki sałatką sushi, delikatnie dociskając. Ostrożnie wyjmij uformowane porcje zrób de dekoracje ze składników sałatki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama