Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
– 750 g wołowej łopatki
– 1 duża cebula
– 1 marchewka
– 2 listki laurowe
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– czarny pieprz
– sól
– 250 g mrożonych borowików
– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
– 100 g gęstej śmietany 18%
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle na patelni.
Przekładamy do garnka, w którym będziemy dusić mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.
Mięso kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pierzem smażymy partiami na rozgrzanym maśle na patelni, aż będzie lekko złociste. Także przekładamy do garnka z cebulą. Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, grzyby i pokrojoną marchewkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W szklance mieszamy dokładnie mąkę, śmietanę i odrobinę wody, tak, aby nie było grudek. Wlewamy także 2-3 łyżki sosu z duszenia mięsa, aby śmietanę zahartować. Szybko mieszamy, a następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje, nasze danie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką w towarzystwie kaszy lub ziemniaków.