Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wytworny pasztet z szynką

22.07.2014 | kategoria: Dania, Dodatki, Przepisy

PasztetSkładniki na 1 duży lub 2 małe słoiki
300 g szynki
190 g tłustego boczku
50 g wątróbki drobiowej
50 g kaszy manny
300 ml wody
1 cebula
1-2 liście laurowe
ziele angielskie
18 g mieszanki przypraw “Smarowidło domowe” od Dobrej Kiełbasy
 
Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli najlepiej odcedzić do drugiego garnka. Do wody wsypujemy kaszę i mieszamy dokładnie.
Mięso mielimy na drobnych oczkach (ok.3 mm). Surową wątróbkę też mielimy. dodajemy kaszę i mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy.
 
Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1,5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).
 
Smacznego!
 
Zobacz artykuł: Coś do chleba – Wytworny pasztet z szynką.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama