Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zakręcona pizza

26.02.2021 | kategoria: Dania, Przepisy

Zakręcona pizzaZakręcona pizza

Składniki:
– 350 ml mąki na pizzę,
– 150 ml ciepłej wody,
– 20 g świeżych drożdży,
– 1 mała łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki soli,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 łyżki przecieru pomidorowego do pizzy,
– ½ łyżeczki oregano,
– 1 łyżeczka przyprawy do pizzy,
– 100 g sera mozzarella,
– 100 krakowskiej suchej kiełbasy
– ½ czerwonej papryki,
– ½ żółtek papryki,
– ½ cebuli czerwonej,
– 3-4 pieczarki,
– rukola.

Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić wgłębienie. W miseczce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru. Rozczyn z drożdży wlać do mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Następnie dodać pozostałe składniki: ciepłą wodę, sól i oliwę. Wyrabiać ciasto ręką lub mikserem z końcówką hak. Po wyrobieniu ciasta z powrotem zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła. Następnie nacinać w równych odstępach, zaczynając od środka aż do ok. 2-3 cm od brzegu. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym do pizzy, posypać oregano i przyprawą do pizzy. Nałożyć składniki na brzeg (rant) pizzy: kolorową paprykę pokrojoną w kostkę, kiełbasę krakowską suchą,  pokrojone pieczarki. Posypać serem mozzarella. Złapać za nacięcia od środka ciasta i zawijać naokoło scalając z resztą ciasta. Pizzę w kształcie koła piec w temperaturze około 220 stopni 15-20 minut. Po upieczeniu udekorować rukolą.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama