Zakręcone bułeczki ze szpinakiem
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki na 12 szt.
Składniki:
mąka pszenna – 300 g
drożdże suche – 3,5 g
masło (do roztopienia) – 50 g
letnie mleko – 250 ml
sól – 1/2 łyżeczki
cukier – 1 łyżeczka
jajko do pomalowania ciasta – 1 szt.
Farsz:
mrożony szpinak (brykiet) – 400 g
ser feta – 100 g
majonez – 4 łyżki
czosnek – 3 ząbki
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
sól, pieprz
Niezbędnik:
formy na muffiny
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy masło i zaczyn. Przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto.
Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki, przykrywamy je i czekamy 30 minut.
W międzyczasie zamrożony szpinak wsypujemy na patelnię i odparowujemy na małym ogniu. Dodajemy podsmażony czosnek, oliwę, solimy i pieprzymy i chwilę przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez i mieszamy ze szpinakiem.
Po upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto.
Bułeczki wkładamy do formy na muffiny, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę malujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut.
Studzimy na kratce.
Agata Witowska
Blog – Kulinarne Przygody Gatity