Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zakwas na żurek wielkanocny

16.03.2018 | kategoria: Przepisy, Zupy

Zakwas na żurek wielkanocnyZakwas na żurek wielkanocny

Składniki:
– 100g zakwasu żytniego
– 100g mąki żytniej typ 2000
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
– 5 liści laurowych
– 10 ziaren ziela angielskiego
– 1 lit przegotowanej ciepłej wody

Wykonanie:
Do słoika wlewamy zakwas, dodajemy mąkę, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Wlewamy wodę, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce np. na parapet nad grzejnikiem. Codzienne mieszamy i sprawdzamy zapach, czy jest kwaśny. Zakwas kisi się około 4-5 dni. Zakwas przecedzamy przez sito do słoika, zakręcamy słoik, wstawiamy do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama