Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zalety gotowania sous-vide

26.02.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Zalety gotowania sous-videCo jakiś czas na kulinarnym rynku pojawiają się różne nowości tudzież gadżety, które mają nam ułatwić i uprzyjemnić gotowanie, a także podnieść walory smakowe produktów, które spożywamy. Oczywiście część z nich znika tak szybko jak się pojawiły – bo są tylko przereklamowanymi urządzeniami, które nic nie wnoszą – natomiast druga część okazuje się być hitem i na dłużej pozostanie w naszych kuchniach.

Jednym z takich kuchennych „ułatwiaczy”, który stał się hitem jest urządzenie do sous-vide. Metoda gotowania sous-vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w lodówkach i co ważne nie zajmują one wiele miejsca. Sous-vide to nowoczesna metoda gotowania, a jej nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dokładnie „w próżni”. Polega ona na gotowaniu produktów zamkniętych w specjalnych woreczkach próżniowych.

Gotowanie próżniowe nie jest wcale takie skomplikowane, jak się nam wydaje. Wystarczy tylko posiadać niewielkie urządzenie, przypominające z wyglądu blender-żyrafę i w miarę wysoki garnek. Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą się gotować w tak zwanym własnym sosie. Na rynku znajdziemy też inne urządzenia składające się z kwadratowego lub prostokątnego metalowego pojemnika, połączonego z cyrkulatorem. Są one przeznaczone raczej do dużych kuchni, ponieważ zajmuje sporo miejsca, lub do wykorzystania w lokalach gastronomicznych. Na nasze domowe potrzeby zupełnie wystarczy nam cyrkulator o kształcie blendera.

Zalety gotowania sous-videNa czym polega działanie takiego urządzenia? Krótko mówiąc podgrzewa ono wodę do ustawionej temperatury (między 0°C a 95°C) i podtrzymuje ją do czasu zakończenia gotowania. Warto pamiętać, że gotowanie próżniowo zapakowanej żywności pozwala zachować większość witamin i wartości odżywczych, jak również uzyskać niezwykle delikatne potrawy
Podczas użycia cyrkulatora ważne są dwie rzeczy: czas i temperatura. W sieci są tabelki, które określają dokładny czas i temperaturę gotowania poszczególnych produktów, a z czasem sami sobie wypracujemy te wartości, które będą odpowiadały naszym smakom i gustom.

Pamiętajmy, że sous-vide to parzenie w gorącej wodzie, a nie gotowanie we wrzątku! Dokładna temperatura uzależniona jest od rodzaju mięsa:

  • 58 °C – 62 °C: temperatura zalecana dla mięs, które mają być serwowane jako krwiste.
  • 66 °C – 68 °C: temperatura zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa.
  • 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw.

Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro- i mikroelementy. Naturalne soki są zatrzymane w potrawie i z tego powodu nie wymaga ona dodawania wielu ziół i przypraw. Dlatego też należy pamiętać, że gotując tą metodą trzeba być ostrożnym jeśli chodzi o ilości wkładanych do torebek aromatycznych dodatków.
Jeśli nie macie urządzenia czy cyrkulatora do sous-vide, mięso zamknięte w próżniowym woreczku możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometru. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne.
Dziś zapraszam Was na golonkę w piwie przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po przygotowaniu mięsa metodą sous-vide podpiekamy je jeszcze w piekarniku z dodatkiem piwa i przypraw. Nasza golonka nabierze wtedy nieco kolorów i przesiąknie aromatem piwa.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Golonka w piwie (metodą sous vide)

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close