Najnowsze Artykuły

Miski pełne smaku i zdrowia

Miski pełne smaku i ...

31 października 2018

Kaczka nie taka dziwaczka...

11 października 2018
Dyskretny urok marynaty

Dyskretny urok marynaty...

25 września 2018
Grill i owoce morza

Grill i owoce morza...

06 września 2018
Kiszonki

Kiszonki...

02 sierpnia 2018

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zapiekana nadziewana cukinia

26.06.2018 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Zapiekana  nadziewana cukinia Zapiekana nadziewana cukinia

Składniki:
– 2 cukinie 
– 1szkl ugotowanego makaronu pełnoziarnistego rurki
– 1 cebula
– pomidorki koktajlowe 
– 100g piersi z indyka
– ser tarty 
– sól
pieprz czarny 

Sos czosnkowy 
– 2/3szkl jogurtu
– 2 łyżki oliwy
– 5 ząbków czosnku
– 1 mała cebulka
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– pieprz, sól do smaku

Wykonanie:
Pieczona nadziewana cukinia.

1. Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek.

2. Na rozgrzaną  patelnię wlewamy olej rzepakowy, na którym dusimy pokrojoną pierś z indyka i cebulę.
3. Pod koniec smażenia dodajemy makaron pełnoziarnisty. Chwilę smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Farszem napełniamy połówki cukinii.
5. Cukinię pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni do miękkości.

Sos czosnkowy

6. Obieramy ząbki czosnku i siekamy/
7. Czosnek dodajemy do jogurtu i oliwy.
8. Cebulkę obieramy i ścieramy na tarce.
9. Cebulę mieszamy z sokiem z cytryny dodajemy do sosu.
10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama