Składniki:
– 2 cukinie
– 1szkl ugotowanego makaronu pełnoziarnistego rurki
– 1 cebula
– pomidorki koktajlowe
– 100g piersi z indyka
– ser tarty
– sól
– pieprz czarny
Sos czosnkowy
– 2/3szkl jogurtu
– 2 łyżki oliwy
– 5 ząbków czosnku
– 1 mała cebulka
– 1 łyżka stołowa soku z cytryny
– pieprz, sól do smaku
Wykonanie:
Pieczona nadziewana cukinia.
1. Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek.
2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, na którym dusimy pokrojoną pierś z indyka i cebulę.
3. Pod koniec smażenia dodajemy makaron pełnoziarnisty. Chwilę smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Farszem napełniamy połówki cukinii.
5. Cukinię pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni do miękkości.
Sos czosnkowy
6. Obieramy ząbki czosnku i siekamy/
7. Czosnek dodajemy do jogurtu i oliwy.
8. Cebulkę obieramy i ścieramy na tarce.
9. Cebulę mieszamy z sokiem z cytryny dodajemy do sosu.
10. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.