Zapiekanka z mięsem wieprzowym, kabaczkiem, dynią
Autor: Tomasz Skorowski
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
70 dkg mięsa wieprzowego-szynki;
70 dkg kabaczków;
50 dkg dyni;
szklanka śmietany;
jajko;
2 dkg mąki;
30 dkg sera żółtego;
2 średnie cebule;
2 ząbki czosnku;
nać pietruszki;
sól, pieprz i papryka w proszku.
Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką, skropić olejem z dodatkiem dymu wędzarniczego. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Kabaczek i dynie zalać wrzącą wodą w celu łatwego obrania ze skórki, obrać i pokroić w talarki. (Z kabaczków usunąć środek z pestkami). Pokrojone talarki wymieszać z wcześniej zapeklowanym mięsem, wszystko wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać masę. Zetrzeć czosnek na drobnej tarce i obsypać danie, dla podkreślenia smaku skropić całość dymem wędzarniczym. Piec ok 1,2 h w temperaturze 180 st. pod przykryciem, w połowie pieczenia dodać roztrzepane jajko z mąką i śmietaną. W ostatniej fazie ok. 7 minut przed wyjęciem posypać zapiekankę świeżą nacią pietruszki lub oregano jak kto woli i obsypać tartym serem, nie przykrywać, zarumienić ser. Smacznego, CZUJ DYM!