Zdrowa kanapka na drugie śniadanie
Składniki:
– 1 szt. bułka pełnoziarnista
– 1 szt. polędwiczka wieprzowa
– tymianek, sól, pieprz do smaku
– Domowa marynowana papryka
– Sałata
– Kiełki rzodkiewki
– Sos curry
Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową gotujemy do miękkości. Kroimy w plastry. Sałatkę dokładnie myjemy i osuszamy. Bułkę kroimy na pół, dolną cześć smarujemy sosem curry. Układamy sałatę a następnie plastry polędwiczki, które smarujemy sosem. Kolejno plastry papryki, sałata, papryka, kiełki rzodkiewki i przykrywamy górną częścią bułki.