Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Żeberka pieczone

20.05.2024 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Składniki:
– 2 długie żeberka wieprzowe;
– Marynata: 1 łyżka cukru brązowego, kminu rzymskiego, anyżu, goździków, imbiru w proszku i soli.

Glazura cydrowa:
– szklanka cydru;
– ćwierć szklanki soku jabłkowego świeżo tłoczonego;
– łyżka startego świeżego imbiru;
– skórka z jednej cytryny.

Smażona kapusta w aromatycznym musztardowym sosie
– 1/4 główki kapusty;
– 5 łyżek masła;
– 2 łyżki mąki;
– 3 łyżki musztardy Dijon i Sarepskiej;
– 1/4 szklanki bulionu mięsnego;
– 1/2 cebuli posiekanej w małą kostkę.

Wykonanie:

Żeberka
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i odstaw. Z żeberek ściągnij błonę i natrzyj przyprawami. Odstaw żeberka na 2 godziny by puściły wodę. Następnie otrzyj z nadmiaru przypraw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz żeberka 120 minut.

Glazura cydrowa
W rondelku połącz cydr, sok jabłkowy i imbir. Gotuj na średnim ogniu, aż płyn zredukuje się o 50% i dodaj skórkę z cytryny. Powstałą miksturą za pomocą pędzelka nasmaruj żeberka z jednej strony i wstaw ponownie do pieczenia na około 45 minut w 140 stopniach.

Kapusta smażona
Kapustę przekrój jeszcze na pół i smaż na maśle, na małym ogniu, aż stanie się miękka i przyrumieniona. Odstaw na bok. Na patelnie nałóż kolejną łyżkę masła, przesmaż cebulę i dodaj mąkę. Po 3 minutach dolej bulion i musztardę. Powinien powstać aksamitny sos. Polej nim kapustę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama