Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Żeberka pieczone

04.03.2025 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Żeberka pieczoneŻeberka pieczone

Składniki:
– 2 długie żeberka wieprzowe,
– 1 łyżka cukru brązowego, kminu rzymskiego, anyżu, goździków, imbiru w proszku i soli.

Glazura cydrowa:
– Szklanka cydru,
– Ćwierć szklanki soku jabłkowego świeżo tłoczonego,
– Łyżka startego świeżego imbiru,
– Skórka z jednej cytryny.

Smażona kapusta w aromatycznym musztardowym sosie:
– 1/4 główki kapusty,
– 5 łyżek masła,
– 2 łyżki mąki,
– 3 łyżki musztardy Dijon i Sarepskiej Kamis,
– 1/4 szklanki bulionu mięsnego,
– 1/2 cebuli posiekanej w małą kostkę.

Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i odstaw. Z żeberek ściągnij błonę i natrzyj przyprawami. Odstaw żeberka na 2 godziny by puściły wodę. Następnie otrzyj z nadmiaru przypraw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz żeberka 120 minut.

Glazura cydrowa:
W rondelku połącz cydr, sok jabłkowy i imbir. Gotuj na średnim ogniu aż płyn zredukuje się o 50% i dodaj skórkę z cytryny. Powstałą miksturą za pomocą pędzelka nasmaruj żeberka z jednej strony i wstaw ponownie do pieczenia na około 45 minut w 140 stopniach.

Kapusta smażona:
Kapustę przekrój jeszcze na pół i smaż na maśle, na małym ogniu, aż stanie się miękka i przyrumieniona. Odstaw na bok. Na patelnie nałóż kolejną łyżkę masła, przesmaż cebulę i dodaj mąkę. Po 3 minutach dolej bulion i musztardę. Powinien powstać aksamitny sos. Polej nim kapustę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama