Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Żeberka pieczone w kapuście

07.02.2022 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Żeberka pieczone w kapuścieŻeberka pieczone w kapuście

Składniki:
– 1 kg żeberek
– 1 kg kapusty kiszonej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 20 dag suszonych grzybów
– 1 łyżeczka cukru
– Sól, pieprz do smaku
– Ziele angielskie
– Liście laurowe

Wykonanie:
Żeberka myjemy, osuszamy następnie kroimy na porcje. Nacieramy przyprawami i wkładamy na jedną dobę do lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka z każdej strony na złoty kolor. Do miseczki wkładamy grzyby, zalewany wodą i pozostawiamy na noc. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 30 minut, następnie odcedzamy kapustę i wkładamy do garnka, dodajemy, grzyby i tłuszcz ze smażenia żeberek i mieszamy. Gotujemy około 10-15 minut. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ½ kapusty, następnie układamy żeberka i przykrywamy pozostałą kapustą. Przykrywamy naczynie i pieczemy około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama