Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Żeberka pieczone w kapuście z piekarnika

28.11.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Żeberka pieczone w kapuście z piekarnika Żeberka pieczone w kapuście z piekarnika

Składniki:
– 1 kg żeberek
– 1 kg kapusty kiszonej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 2 łyżeczki mielonych grzybów
– 1 łyżeczka cukru
– Sól, pieprz do smaku
– Ziele angielskie
– Liście laurowe

Wykonanie:
Żeberka myjemy, osuszamy a następnie kroimy na porcje. Nacieramy przyprawami i wkładamy na jedną dobę do lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka z każdej strony na złoty kolor. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 30 minut, następnie odcedzamy, dodajemy mielone grzyby i olej ze smażenia żeberek. Dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy ½ kapusty, następnie układamy żeberka i przykrywamy pozostałą kapustą. Przykrywamy naczynie i pieczemy około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama