Składniki:
– 1 kg ładnych żeberek wieprzowych,
– olej rzepakowy.
Marynata
– 2 cytryny,
– 3 łyżki miodu,
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
– Świeży tymianek
– Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Żeberka umyć, oczyścić z błon, pokroić na mniejsze kawałki.
Marynata
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty, następnie nacieramy żeberka marynatą. Mięso wkładamy na 24 godziny do lodówki. Na patelni, na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy wszystkie kawałki żeberek. Obsmażone kawałki żeberek układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pod koniec pieczenia przykrywamy żeberka folią aluminiową, by zachować soczystość mięsa.