Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Żeberka

05.06.2015 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

ŻeberkaŻeberka (porcja dla 2 osób)

Potrzebujemy:
0,5 kg żeberek (kroimy na kawałki po 2 kostki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1,5 łyżki oleju
2 łyżki cukru trzcinowego
100 g ketchupu
50 g octu jabłkowego
1 łyżka średnio-ostrej musztardy
2 łyżeczki sosu Worcester

Cebulę, czosnek i papryczkę siekamy drobno. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodajemy cukier i 50 ml wody. Następnie wlewamy ocet o ketchup. Dusimy przez około 10 minut na średnim ogniu. Doprawiamy całość sosem Worcester, musztardą i solą.
W gorącym sosie zanurzamy żeberka, obtaczamy je dokładnie, przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wyjmujemy żeberka z marynaty i zdejmujemy jej nadmiar. Kładziemy na bardzo gorącym i wysmarowanym olejem ruszcie i grillujemy. Najpierw na bardzo mocnym, a potem na coraz mniejszym żarze. To znaczy rozpalmy porządnie pod grillem, a trakcie pieczenia już nie dokładamy węgli. Czas grillowania to około 50-60 minut. W międzyczasie żeberka przekręcamy co jakiś czas i smarujemy pozostałym sosem.
Resztę sosu (jeśli jakiś zostanie) zagotowujemy i polewamy nim gotowe mięso.

Żeberka

Zobacz artykuł: Podstawy Grilla.

Zobacz przepis: Sałatka Ziemniaczana.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama