Przepisy

Pieczona kaczka z jabłkami

Pieczona kaczka z jabłkami ...

11 października 2018
Drożdżówki z grzybami i serem

Drożdżówki z grzybami i ...

11 października 2018
Kiełbasa słoikowa

Kiełbasa słoikowa...

11 października 2018

Ser mozzarella w oleju ...

26 września 2018
Łosoś pieczony z makaronem razowym

Łosoś pieczony z ...

26 września 2018

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ziołowy aromat mięsnych potraw

18.05.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Ziołowy aromat mięsnych potrawNa szczęście coraz rzadziej w kwestii przypraw pozostajemy tylko przy soli i pieprzu. Jednak wciąż zdajemy się nie doceniać tego, jak przyprawy podkreślają smak potraw. Dodatkowo stosowanie w kuchni aromatycznych ziół sprawia, że mniej solimy potrawy, a to korzystne jest dla naszego organizmu.
Mięso doprawione ziołowymi przyprawami jest nie tylko smaczniejsze, ale i lepiej się trawi. Jak więc dobrać przyprawy do poszczególnych gatunków mięs?

Drób
Smak drobiu znakomicie podkreślą cząber, tymianek i estragon. Do kurczaka pasuje też świeży rozmaryn, a jeśli drób jest tłusty – najlepiej dodać majeranku. Roślina ta ułatwia trawienie tłustych dań, dzięki czemu będą mniejszym obciążeniem dla żołądka.
Amatorzy ostrych smaków mogą pokusić się o doprawienie drobiu chili lub pieprzem kajeńskim. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić, bo nawet mała ilość może okazać się zbyt pikantna.
Do kaczki, gęsi i indyka pasuje… cynamon. Warto spróbować tego połączenia smaków.

Wieprzowina i inne
Ziołowy aromat mięsnych potrawDo mięsa wieprzowego możemy dodawać te same przyprawy, co do drobiu – jego smak podkreśli majeranek (zwłaszcza w przypadku wieprzowiny pieczonej), rozmaryn, cząber oraz czosnek. Ten ostatni doskonale pasuje także do wołowiny, baraniny, cielęciny, wędlin i tłustych pieczeni.
Majeranek nadaje się do dań ze słoniną i szynką, a także do wołowiny, cielęciny, baraniny i mięsa pieczonego na ruszcie. Jeśli jest świeży, podkreśli smak mięsa duszonego. Suszonym natomiast najlepiej przyprawić flaki.
Cząbrem można zaś przyprawiać również baraninę, jagnięcinę, tłuste pieczenie, ryby i dania z mięsa mielonego. Można go gotować razem z potrawą. Warto wiedzieć, że cząber działa przeciwzapalnie i wiatropędnie.
Dziczyzna idealnie komponuje się z tymiankiem, liściem laurowym, imbirem, estragonem, goździkami i jałowcem. Zwłaszcza ta ostatnia przyprawa w doprawianiu mięs jest niezastąpiona; zarówno zmielona, jak i w postaci ziarenek. Jałowiec świetnie smakuje jako dodatek do wywarów mięsnych i rybnych oraz pieczeni. Jest znakomity do wędzenia wędlin i ryb.
Do baraniny czy gulaszu i flaków pasuje lubczyk. Przyprawa ta poprawia trawienie, zawiera witaminy C i E i oczywiście pomaga w miłości, przynajmniej według wierzeń.

Jak widać, ziół pasujących do mięsa jest cała gama. Dlatego nie warto poprzestawać tylko na soli i pieprzu – nasze potrawy zyskują na smaku i aromacie właśnie dzięki ziołom.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama