Składniki:
– 6 plastrów wołowiny z ligawy lub wołowiny na pieczeń
– sól i pieprz
– 2 łyżeczki musztardy
– 2 ogórki kiszone
– 6 plastrów boczku wędzonego surowego
– Cebula
– 2 łyżki oleju
– bulion wołowy
– 50 g suszonych grzybów
– 1/3 cebuli
– 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety, doprawimy solą, pieprzem, następnie smarujemy musztardą i kładziemy plaster boczku. Przy krótszym brzegu układamy słupkik ogórka i cebul i lub tylko kawałek suszonego pomidora. Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Obsmażamy na oleju z każdej strony. W garnku zagotowujemy bulion. Do wrzącego bulionu wkładamy obsmażone roladki i zagotowujemy. Dodajemy suszone grzyby i posiekaną cebulę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy zrazy i miksujemy sos