Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem kiszonym

11.11.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

Zrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem kiszonymZrazy zawijane z boczkiem i ogórkiem kiszonym

Składniki:
– 4 plastry wołowiny, najlepiej zrazowej
– 4 plasterki surowego  boczku wędzonego
– 2 kiszone ogórki
– 1 cebula
– 2 łyżeczki musztardy
– sól
pieprz
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 5 suszonych grzybów
– olej do smażenia
– mąka pszenna do obtoczenia mięsa
– ok. 500 ml wody
– 3 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki mąki pszennej
– posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Ogórki kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Plastry wołowiny rozbijamy, delikatnie oprószamy pieprzem, smarujemy musztardą, układamy na nim plasterek boczku, połówkę ogórka, kawałki cebuli i ciasno zwijamy, spinając wykałaczką. To samo robimy z pozostałymi kawałkami mięsa. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim roladki z każdej strony. W ten sposób pory mięsa się zamkną i  cały smak zostanie wewnątrz. Podsmażone roladki przekładamy do garnka, zalewamy woda, dodajemy przyprawy i grzybki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie przez około 1 godzinę. Długość duszenia zależny od gatunku mięsa.
W kubku rozprowadzamy dokładnie śmietanę i mąkę z niewielką ilością zimnej wody, uważając aby nie porobiły się grudki. następnie dodajemy 2-3 łyżki sosu z  mięsa, mieszamy. Wszystko wlewamy do garnka  z roladkami, cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy posypane natką pietruszki.

Zobacz artykuł: Kuchnia polska – klasyczna i ponadczasowa

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama