Zupa Strogonow (Boeuf Stroganow)
Składniki:
– 1,5 kg polędwicy wołowej
– 1 kg cebuli
– 1 kg pieczarek
– 1 kg papryki czerwonej lub kolorowej
– olej rzepakowy tłoczony na zimno
– masło klarowane
– sól
– pieprz
– chilli
– papryka słodka i ostra
– liście laurowe
– ziele angielskie
Wykonanie:
Polędwicę pokroić w paski, posypać czarnym pieprzem i odstawić na 3 godziny. Pokrojone mięso podsmażyć na maśle klarowanym. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Cebulę obrać, poszatkować na plasterki, podsmażyć i dodać do mięsa. Pieczarki pokroić, podsmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor i przełożyć do garnka. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki zalewamy gorącą wodą. Dodajemy przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, chilli, paprykę ostrą i słodką, sól do smaku. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka.