Podwędzane pałeczki z kurczaka
Składniki:
– 8 szt. pałek z kurczaka
Marynata:
– 80 ml dymu wędzarniczego Smokeland
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka soli
– Sok z jednej cytryny
– Około 5ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Nóżki z kurczaka myjemy, osuszamy następnie wkładamy do marynaty. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pałeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni następnie wstawiamy naczynie z nóżkami. Pieczemy około 60-70 minut.