Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Chorizo - tradycyjna wieprzowa kiełbasa hiszpańska, o bardzo charakterystycznym zapachu. Cechą wspólną wszystkich rodzajów chorizo jest wykorzystanie słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton jako głównej przyprawy.


Jelita naturalne - zwierzęce jelita używane jako osłonki do kiełbas.


Łopatkowa Kiełbasa - parzona kiełbasa z łopatki wieprzowej.


Ojcowa kiełbasa - kiełbasa wytwarzana w miejscowości Sobienie Jeziory na Mazowszu. Kiełbasa ta jest dość cienka, o kształcie spiralnym, „opakowana” w osłonkę naturalną. Należy do kiełbas o średniej twardości. Mięso jest siekane drobno, a w smaku wyczuwalny jest lekki aromat czosnku.


Rychtalska kaszanka - jedna ze specjalności Wielkopolski. Obok podrobów i kaszy w jej składzie znajdziemy także miękisz bułki.



Reklama

reklama