Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Żywiecka kiełbasa - półtrwała kiełbasa wędzona, pieczona lub parzona i podsuszana. Ścisła, mało soczysta, o charakterystycznym smaku.


Ziemniaczana kiszka - sporządzana jest z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej


Antrykot - mięso z tuszy wołowej lub cielęcej. Długi mięsień wzdłuż kręgosłupa, przyrastający do żeber. Nazywa się tak również kotlet z ubitego w/w mięśnia.


Biała kiełbasa - nietrwała, średnio rozdrobiona kiełbasa surowa lub parzona, z mięsa wieprzowego w naturalnym jelicie. Tradycyjna potrawa wielkanocna.


Majeranek - roślina o wielu właściwościach leczniczych. Dodawana do białej kiełbasy, wątrobianki. Ma specyficzny aromat i ułatwia trawienie.



Reklama

reklama