Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Toruńska kiełbasa - kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona. Najpierw wędzona, w końcowym etapie produkcji parzona.


Fuet - katalońska kiełbasa wieprzowa wyrabiana ręcznie, w naturalnej osłonce. Cechą charakterystyczną jest słodkawy smak oraz pleśniowy nalot na skórce.


Leszczyńska kiełbaska - kultowa dziś kiełbasa popularna w latach 70. XX wieku. Jedyna kiełbasa serwowana w hot-dogach w okresie PRL.


Wędzenie - sposób konserwowania żywności (m. in. mięsa) za pomocą dymu powstałego w wynik kontrolowanego spalania drewna.


Ziemniaczana kiszka - sporządzana jest z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej



Reklama

reklama