Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Emulgatory - środki powierzchniowo czynne, które dzięki aktywności cząsteczek hydro- i lipo– filnych powodują tworzenie się emulsji i nadają jej trwałość. W przemyśle mięsnym stosowane są w celu uzyskania smarownej konsystencji np. pasztetów oraz w produkcji parówek i wędlin podrobowych.


Łopatkowa Kiełbasa - parzona kiełbasa z łopatki wieprzowej.


Iberyjska szynka - szynka oryginalnie wytwarzana na południu Hiszpanii i Portugalii z mięsa czarnych świń iberyjskich. Jakość szynki ocenia się po sposobie wypasu i karmienia zwierząt.


Lisiecka kiełbasa - tradycyjna wieprzowa kiełbasa wędzona z rejonu Małopolski. Chroniona oznaczeniem geograficznym Unii Europejskiej.


Szpryca - przyrząd służący do nadziewania kiełbas farszem.



Reklama

reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close