Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Kolendra - bardzo popularna przyprawa z basenu Morza Śródziemnego. Ułatwia trawienie i działa rozkurczowo. Jeśli chodzi o zastosowanie w przetwórstwie mięsnym, to dobrze jest ją połączyć z innymi przyprawami. Idealnie komponuje się np. z kminkiem.


Jesus - typ suchej kiełbasy hiszpańskiej, średniorozdrobniona, dojrzewająca z użyciem pleśni.


Pieprz - jedna z najpopularniejszych przypraw. Owoce pieprzu mają ostry smak i aromat. Używane do większości gatunków kiełbas.


Galicjanka z Niemczy (dolnośląskie) - wędzona w dymie z drzew liściastych, lekko słona kiełbasa wieprzowa. Batony wiązane są drewnianymi szpilkami.


Wędzenie - sposób konserwowania żywności (m. in. mięsa) za pomocą dymu powstałego w wynik kontrolowanego spalania drewna.



Reklama

reklama