Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Rozmaryn - ta aromatyczna roślina znakomicie nadaje się do przyprawienia białej kiełbasy. Ma wysoką zawartość olejków eterycznych. Komponuje się dobrze także z dziczyzną, jest świetnym składnikiem marynat.


Ukraińska kiełbasa "patrolowa" - sprzedawana w ukraińskich sklepach wieprzowa kiełbasa łudząco przypominająca kolorem i kształtem pałkę milicyjną.


Iberyjska szynka - szynka oryginalnie wytwarzana na południu Hiszpanii i Portugalii z mięsa czarnych świń iberyjskich. Jakość szynki ocenia się po sposobie wypasu i karmienia zwierząt.


Domowa wędzarnia - Zamiast kupować gotowy produkt, można wykonać własnoręcznie wędzarnię na swoje potrzeby. Decydując się na wędzarnię z odrębnym paleniskiem najprościej chyba będzie skorzystać z metalowej beczki. Dodatkowo konieczne są cegły, blacha, stalowa rura w formie rynny i kolanko o średnicy nie większej niż 2


Biała kiełbasa - nietrwała, średnio rozdrobiona kiełbasa surowa lub parzona, z mięsa wieprzowego w naturalnym jelicie. Tradycyjna potrawa wielkanocna.



Reklama

reklama