Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Bułczanka - wyrób przypominający kaszankę, składający się z krwi, podrobów, przypraw oraz miękiszu bułki


Ziemniaczana kiszka - sporządzana jest z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej


Jelita naturalne - zwierzęce jelita używane jako osłonki do kiełbas.


Fuet - katalońska kiełbasa wieprzowa wyrabiana ręcznie, w naturalnej osłonce. Cechą charakterystyczną jest słodkawy smak oraz pleśniowy nalot na skórce.


Nadbużańska kiełbasa jałowcowa - sucha, dość chuda kiełbasa wieprzowa była przysmakiem wielkanocnym już w XVIII wieku. Jej charakterystyczną cechą jest niepowtarzalny aromat wynikający z wędzenia jałowcowym dymem. Z czasem kiełbasa jałowcowa stała się tak popularna, że wytwarzano ją także w innych rejonach kraju.



Reklama

reklama