Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Rozmaryn - ta aromatyczna roślina znakomicie nadaje się do przyprawienia białej kiełbasy. Ma wysoką zawartość olejków eterycznych. Komponuje się dobrze także z dziczyzną, jest świetnym składnikiem marynat.


Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. Kołbasa) - zmielone mięso (ewentualnie podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki. Najczęstszym sposobem utrwalania jest wędzenie lub suszenie.


Iberyjska szynka - szynka oryginalnie wytwarzana na południu Hiszpanii i Portugalii z mięsa czarnych świń iberyjskich. Jakość szynki ocenia się po sposobie wypasu i karmienia zwierząt.


Jelita baranie do kiełbas (Kadek) - jelita naturalne baranie konfekcjonowane w 15 metrowe pęczki. Jest to ilość wystarczająca do zrobienia w domowych warunkach np. swojskiej białej kiełbasy z masy ok. 3 kg surowca. Doskonałe do swojskich wyrobów takich jak cienka kiełbasa biała czy kabanosy.


Żywiecka kiełbasa - półtrwała kiełbasa wędzona, pieczona lub parzona i podsuszana. Ścisła, mało soczysta, o charakterystycznym smaku.



Reklama

reklama