Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Currywurst - typowe niemieckie danie typu fastfood. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana duża ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. Potrawę wymyśliła w 1949 roku Herta Huewer.


Ziemniaczana kiszka - sporządzana jest z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej


Jelita baranie do kiełbas (Kadek) - jelita naturalne baranie konfekcjonowane w 15 metrowe pęczki. Jest to ilość wystarczająca do zrobienia w domowych warunkach np. swojskiej białej kiełbasy z masy ok. 3 kg surowca. Doskonałe do swojskich wyrobów takich jak cienka kiełbasa biała czy kabanosy.


Leszczyńska kiełbaska - kultowa dziś kiełbasa popularna w latach 70. XX wieku. Jedyna kiełbasa serwowana w hot-dogach w okresie PRL.


Szpryca - przyrząd służący do nadziewania kiełbas farszem.



Reklama

reklama