Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Ojcowa kiełbasa - kiełbasa wytwarzana w miejscowości Sobienie Jeziory na Mazowszu. Kiełbasa ta jest dość cienka, o kształcie spiralnym, „opakowana” w osłonkę naturalną. Należy do kiełbas o średniej twardości. Mięso jest siekane drobno, a w smaku wyczuwalny jest lekki aromat czosnku.


Kabanos - nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban (wieprz). Długa, cienka kiełbasa z peklowanego mięsa wieprzowego.


Pieprz - jedna z najpopularniejszych przypraw. Owoce pieprzu mają ostry smak i aromat. Używane do większości gatunków kiełbas.


Maszynka do mielenia mięsa - mechaniczne narzędzie kuchenne, służące do rozdrabniania mięsa, napędzane ręcznie lub elektrycznie.


Iberyjska szynka - szynka oryginalnie wytwarzana na południu Hiszpanii i Portugalii z mięsa czarnych świń iberyjskich. Jakość szynki ocenia się po sposobie wypasu i karmienia zwierząt.



Reklama

reklama