Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Peklowanie - technologiczny proces polegający na działaniu solanki lub specjalnej mieszanki na mięso. Ma na celu utrwalenie zapachu, smaku i barwy oraz przedłużenie trwałości wyrobu.


Żywiecka kiełbasa - półtrwała kiełbasa wędzona, pieczona lub parzona i podsuszana. Ścisła, mało soczysta, o charakterystycznym smaku.


Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. Kołbasa) - zmielone mięso (ewentualnie podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki. Najczęstszym sposobem utrwalania jest wędzenie lub suszenie.


Tymianek - roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, istotny składnik ziół prowansalskich. Idealny do tłustych kiełbas i mięs.


Toruńska kiełbasa - kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona. Najpierw wędzona, w końcowym etapie produkcji parzona.



Reklama

reklama