Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Toruńska kiełbasa - kiełbasa wieprzowa, średnio rozdrobniona. Najpierw wędzona, w końcowym etapie produkcji parzona.


Tymianek - roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, istotny składnik ziół prowansalskich. Idealny do tłustych kiełbas i mięs.


Ziemniaczana kiszka - sporządzana jest z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej


Nadbużańska kiełbasa jałowcowa - sucha, dość chuda kiełbasa wieprzowa była przysmakiem wielkanocnym już w XVIII wieku. Jej charakterystyczną cechą jest niepowtarzalny aromat wynikający z wędzenia jałowcowym dymem. Z czasem kiełbasa jałowcowa stała się tak popularna, że wytwarzano ją także w innych rejonach kraju.


Wędzenie - sposób konserwowania żywności (m. in. mięsa) za pomocą dymu powstałego w wynik kontrolowanego spalania drewna.



Reklama

reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

sluts dating in cleveland
webcams of crete
black and whtie dating
singles group toledo oh
dating in 1960
black women too picky in dating

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close