Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Maszynka do mielenia mięsa - mechaniczne narzędzie kuchenne, służące do rozdrabniania mięsa, napędzane ręcznie lub elektrycznie.


Andouille - rodzaj kiełbasy francuskiego pochodzenia, popularna w Luizjanie (USA) dzięki francuskim imigrantom. Grubo mielona, mocno przyprawiona i wędzona kiełbasa wieprzowa. W jej składzie znajduje się mięso wieprzowe (w wydaniu francuskim są to jelita i żołądki), cebula, papryka i przyprawy.


Szpryca - przyrząd służący do nadziewania kiełbas farszem.


Wędzenie - sposób konserwowania żywności (m. in. mięsa) za pomocą dymu powstałego w wynik kontrolowanego spalania drewna.


Homogenizacja - wytwarzanie jednolitej mieszaniny z niemieszających się w naturalnych warunkach składników. Technika stosowana np. przy wyrobie parówek.



Reklama

reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close