Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Biała kiełbasa - nietrwała, średnio rozdrobiona kiełbasa surowa lub parzona, z mięsa wieprzowego w naturalnym jelicie. Tradycyjna potrawa wielkanocna.


Kolendra - bardzo popularna przyprawa z basenu Morza Śródziemnego. Ułatwia trawienie i działa rozkurczowo. Jeśli chodzi o zastosowanie w przetwórstwie mięsnym, to dobrze jest ją połączyć z innymi przyprawami. Idealnie komponuje się np. z kminkiem.


Galicjanka z Niemczy (dolnośląskie) - wędzona w dymie z drzew liściastych, lekko słona kiełbasa wieprzowa. Batony wiązane są drewnianymi szpilkami.


Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. Kołbasa) - zmielone mięso (ewentualnie podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki. Najczęstszym sposobem utrwalania jest wędzenie lub suszenie.


Tymianek - roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, istotny składnik ziół prowansalskich. Idealny do tłustych kiełbas i mięs.



Reklama

reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close