Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Currywurst - typowe niemieckie danie typu fastfood. Jest to zwykle podawana na gorąco grillowana, pieczona lub rzadziej gotowana kiełbasa wieprzowa posypana duża ilością przyprawy curry i polana specjalnym sosem, którego bazą jest koncentrat pomidorowy. Potrawę wymyśliła w 1949 roku Herta Huewer.


Szpryca - przyrząd służący do nadziewania kiełbas farszem.


Ziemniaczana kiszka - sporządzana jest z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej


Kolendra - bardzo popularna przyprawa z basenu Morza Śródziemnego. Ułatwia trawienie i działa rozkurczowo. Jeśli chodzi o zastosowanie w przetwórstwie mięsnym, to dobrze jest ją połączyć z innymi przyprawami. Idealnie komponuje się np. z kminkiem.


Lisiecka kiełbasa - tradycyjna wieprzowa kiełbasa wędzona z rejonu Małopolski. Chroniona oznaczeniem geograficznym Unii Europejskiej.



Reklama

reklama