Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Jesus - typ suchej kiełbasy hiszpańskiej, średniorozdrobniona, dojrzewająca z użyciem pleśni.


Nadbużańska kiełbasa jałowcowa - sucha, dość chuda kiełbasa wieprzowa była przysmakiem wielkanocnym już w XVIII wieku. Jej charakterystyczną cechą jest niepowtarzalny aromat wynikający z wędzenia jałowcowym dymem. Z czasem kiełbasa jałowcowa stała się tak popularna, że wytwarzano ją także w innych rejonach kraju.


Czosnek - stosowany w kuchni służy jako przyprawa, ale świetnie sprawdza się też jako konserwant żywności. Dodany do zalewy zapobiega psuciu się mięsa. Nieodłączny element wielu kiełbas, naturalny antybiotyk oraz... afrodyzjak.


Peklowanie - technologiczny proces polegający na działaniu solanki lub specjalnej mieszanki na mięso. Ma na celu utrwalenie zapachu, smaku i barwy oraz przedłużenie trwałości wyrobu.


Szpryca - przyrząd służący do nadziewania kiełbas farszem.



Reklama

reklama