Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Losowe hasła


Pieprz - jedna z najpopularniejszych przypraw. Owoce pieprzu mają ostry smak i aromat. Używane do większości gatunków kiełbas.


Kabanos - nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban (wieprz). Długa, cienka kiełbasa z peklowanego mięsa wieprzowego.


Emulgatory - środki powierzchniowo czynne, które dzięki aktywności cząsteczek hydro- i lipo– filnych powodują tworzenie się emulsji i nadają jej trwałość. W przemyśle mięsnym stosowane są w celu uzyskania smarownej konsystencji np. pasztetów oraz w produkcji parówek i wędlin podrobowych.


Jelita baranie do kiełbas (Kadek) - jelita naturalne baranie konfekcjonowane w 15 metrowe pęczki. Jest to ilość wystarczająca do zrobienia w domowych warunkach np. swojskiej białej kiełbasy z masy ok. 3 kg surowca. Doskonałe do swojskich wyrobów takich jak cienka kiełbasa biała czy kabanosy.


Łopatkowa Kiełbasa - parzona kiełbasa z łopatki wieprzowej.



Reklama

reklama