Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa jałowcowa

28.03.2024 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy, Wędzenie

Kiełbasa jałowcowaKiełbasa jałowcowa

Składniki:
– 2 kg łopatki;
– 2 kg szynki;
– 1 kg boczku.
Przyprawy:
– 8 g soli/kg;
– 8 g peklosoli/kg;
– 2 g pieprzu/kg;
– 8-10 g przyprawy do kiełbasy jałowcowej/kg;
– 25 ziaren jałowca;
– 1 główka czosnku.

Wykonanie:
Mięso z szynki (bez tłuszczu) kroimy w ok. 5 cm kawałki, pozostałe na mniejsze kawałki. Każdy rodzaj mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli, soli i pieprzu, przyprawy do kiełbasy jałowcowej i jałowca. Umieszczamy w oddzielnych pojemnikach i peklujemy 48 godzin przechowując w lodówce. Po czasie peklowania rozdrabniamy szynkę na szarpaku, łopatkę i boczek przez sitko 8 mm, dodajemy wodę, czosnek. Całość wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości i nadziewamy w jelita naturalne. Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Osuszoną kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni C. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni C przez 30 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama