Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Babka gotowana

28.03.2024 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Babka gotowanaBabka gotowana

Składniki:
– 250 gr masła;
– 1 szklanka mąki pszennej;
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
– 6 sztuk jajek;
– 1 szklanka cukru;
– Pół opakowania proszku do pieczenia;
– Aromat cytrynowy;
– 2 łyżki spirytusu;
– Polewa czekoladowa;
– 50 g mlecznej czekolady;
– 50 g gorzkiej czekolady;
– 5 łyżek śmietany.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z wymieszanymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, aromat i alkohol. Ucieramy na puszysta masę.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i zamknąć ją. W dużym garnku zagotować wodę, wstawić formę (woda powinna sięgać do połowy formy) i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę i 30 minut. W trakcie gotowania nie otwierać zawartości formy, bo grozi to zakalcem.
Po ugotowaniu formę otworzyć i zostawić babkę do wystudzenia otwartą. Jak wystygnie polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, następnie dodać śmietankę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Polewać wystudzoną babkę.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama