Przepisy

Wiejska kaszanka

Wiejska kaszanka...

16 października 2017
Pierś z kaczki w żurawinie

Pierś z kaczki w ...

26 września 2017
Wędzone udka

Wędzone udka...

12 września 2017
Sernik na zimno z cytryny z lekką nutą mięty

Sernik na zimno z ...

12 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kuchnia czeska

26.09.2017 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Kuchnia czeskaTegoroczny urlop spędziłam w czeskiej Pradze. Byłam tam wiele, wiele lat temu, a teraz postanowiłam wrócić i odkryć ją na nowo. Oczywiście moim obowiązkowym punktem programu, oprócz Mostu Karola i przepięknych Hradczan, były różnego rodzaju lokale gastronomiczne i próbowanie tradycyjnych dań występujących w kuchni czeskiej.

Jeśli pomyślimy o kuchni naszych południowych sąsiadów od razu przed oczami pojawiają się nam knedliki z wieprzowiną, polane gęstym sosem i podane z duszoną białą lub czerwoną kapustą. Na marginesie mało kto wie, że ich ojczyzną nie są Czechy, ale Niemcy. To właśnie z języka niemieckiego pochodzi nazwa knödel. Jan Hus, słynny czeski filozof i reformator kościoła, nazywał je szyszkami, ale niestety nie udało mu się spopularyzować tej nazwy wśród Czechów. Są dwa rodzaje knedlików, te przygotowane na bazie ugotowanych ziemniaków i te z wykorzystaniem czerstwych bułek. Do obydwu dodaje się drożdże i mąkę pszenną. To chyba najbardziej typowe danie, ale w czeskiej kuchni znajdziemy też inne pyszne propozycje.

Kuchnia czeskaBardzo popularne są wieprzowe polędwiczki duszone lub pieczone w śmietanie. Kolejna propozycja to pieczone lub duszone w piwnym sosie golonki. Bardzo lubiany jest też drób. Kurczaka piecze się w całości lub podaje smażone i panierowanie piersi. Czesi serwują także doskonałą kaczkę. W restauracjach zamówimy ją w całości, w postaci duszonych udek lub samych piersi. Oczywiście również są podawane z knedlikami lub z gotowanymi ziemniakami. Kolejnym typowym dla kuchni czeskiej daniem jest klasyczny smażony ser. Podawany jest z dodatkiem tatarskiego lub czosnkowego sosu, borówkami i frytkami. Nie jest to danie dla tych, którzy są na diecie, ale trudno jest mu się oprzeć.

Będąc w Pradze warto też spróbować praskiej szynki pieczonej na ruszcie w budach, które znajdziemy między innym na Starym Mieście i przy Moście Karola. Szynka podawana jest ze skórą i tłuszczem, z pajdami kminkowego pszennego chleba, jako bonus dostaniemy mocno spieczone chrupiące kawałki świńskiej skórki. Niebo w gębie!

Mówiąc o kuchni czeskiej nie sposób nie wspomnieć o zupach. Ta najpopularniejsza to zupa czosnkowa, warto też skosztować zupy gulaszowej i kartoflanki z dodatkiem kapusty i kawałków wieprzowiny.

Po obfitym posiłku przyszła pora na deser. Czesi lubią różnego rodzaju słodkie ciasta, placuszki czy naleśniki, ale słodkościami, których nie możemy ominąć są trdle, czyli drożdżowe ruloniki pieczone na specjalnych maszynkach. Gorące ciastka obtacza się w cynamonowym cukrze lub wypełnia czekoladą, karmelem albo lodami z dodatkiem świeżych owoców.

Kuchnia czeska nie jest kuchnią lekką, dużo w niej ciężkich i tłustych mięsnych dań, ale całe szczęście pyszne czeskie piwo pomaga ją szybciej strawić.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Pierś z kaczki w żurawinie

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close