Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa myśliwska

28.03.2024 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy, Wędzenie

Kiełbasa myśliwskaKiełbasa myśliwska

Składniki:
– 2 kg chudego mięsa z szynki wieprzowej;
– 1 kg średnio tłustego mięsa z łopatki wieprzowej;
– 1 kg boczku.
Przyprawy:
– 18 g peklosoli/kg;
– 2 g grubo mielonego czarnego pieprzu/kg;
– 2 g czosnku (2 średnie ząbki);
– 8 g przyprawy do kiełbasy myśliwskiej/kg.

Wykonanie:
Mięso z szynki kroimy na kawałki 5x5cm, łopatkę i boczek 3x3cm. Każdy rodzaj mięsa umieszczam w osobnym pojemniku i dodajemy ilość przypraw odmierzoną na 1 kg mięsa. Peklujemy 48 godzin w lodówce. Następnie mielimy mięso z szynki na szarpaku, zaś pozostałe na sitku 8 mm. W jednej misce umieszczamy mięsa, dodajemy wodę oraz czosnek i wyrabiamy całość do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Nadziewamy w jelita. Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni C. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni przez 30 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama