Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa domowa wielkanocna

28.03.2024 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy, Wędzenie

Kiełbasa domowa wielkanocnaKiełbasa domowa wielkanocna

Składniki:
– 2 kg mięsa z szynki;
– 0,7 kg podgardla;
– 0,5 kg łopatki;
– 30 g peklosoli;
– 15 g pieprzu białego mielonego;
– 5 ząbków czosnku;
– 1 łyżka stołowa majeranku;
– woda.

Wykonanie:
Mięso z szynki mielimy na szarpaku, mięso z łopatki na sitku 10 mm, zaś podgardle na sitku 2 mm. Wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, wodę i mieszamy całość do uzyskania kleistości. Nadziewamy kiełbasy i wieszamy na noc w chłodnym miejscu.
Osuszamy w wędzarni bez dymu w temperaturze 45 stopni C przez około 1 godzinę. Wędzimy z dymem w temperaturze 55-60 stopni C przez około 4 godziny do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 75 stopni C. Wkładamy kiełbasę, parzymy około 20-30 minut na bardzo małym ogniu, następnie wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama