Spis alfabetyczny

A B C D E F G H I J K L Ł M N O P R S T U W Z Ż



Kabanos - nazwa pochodzi od tureckiego słowa kaban (wieprz). Długa, cienka kiełbasa z peklowanego mięsa wieprzowego.


Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. Kołbasa) - zmielone mięso (ewentualnie podroby) wraz z dodatkami, wtłoczone do osłonki. Najczęstszym sposobem utrwalania jest wędzenie lub suszenie.


Kadek Sp. z o.o. - wiodący producent jelit naturalnych marszczonych. Istnieje od 1999 roku. Działa na rynku dostawców dla przemysłu mięsnego. Zajmuje się produkcją uszlachetnianych, skalibrowanych jelit naturalnych oraz ich sprzedażą. Są to wyroby nowej generacji nawiązujące do tradycji wędliniarskich


Kolendra - bardzo popularna przyprawa z basenu Morza Śródziemnego. Ułatwia trawienie i działa rozkurczowo. Jeśli chodzi o zastosowanie w przetwórstwie mięsnym, to dobrze jest ją połączyć z innymi przyprawami. Idealnie komponuje się np. z kminkiem.



Reklama

reklama