Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa Cumberland

19.11.2015 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa CumberlandKiełbasa Cumberland
 
Skoro cumberland jest tak różnorodną kiełbasą to i my mamy dla Was nasz przepis – dla 4 naprawdę głodnych osób. Spróbujcie go, a potem – być może – opracujcie własny. A jak będziecie kiedyś w Anglii to koniecznie spróbujcie tej kiełbasy. A potem napiszcie w komentarzach, która była lepsza.
 
Składniki:
1020g tłustej karkówki
115 g boczku
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
6 łyżek bułki tartej
90 ml wrzącej wody
6 łyżek zimnej wody
Naturalne osłonki wieprzowe cienkie

Osłonki wieprzowe należy przygotować wedle zaleceń producenta, zwykle wystarczy je namoczyć w ciepłej wodzie, a przed nadziewaniem wypłukać pod bieżącą wodą (ale sprawdzajcie zawsze na opakowaniu, będzie tam dokładnie napisane jak postępować z jelitami).
Mięso i słoninę porządnie chłodzimy w lodówce.
Karkówkę mielimy na sitku 5 mm a boczek na 3 mm. Wszystko możemy zrobić w jednej misce. Po zmieleniu chowamy do lodówki na 30 minut.
W małej misce łączymy bułkę tartą z wrzątkiem. Starannie mieszamy i odstawiamy na minutę. Po tym czasie dodajemy zimną wodę, znowu mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na kilkanaście minut.
W dużej misce mieszamy przyprawy, dodajemy wyjętą z zamrażalnika bułkę tartą i chowamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie do bułki i przypraw dodajemy zmielone mięso. Całość wygniatamy, aż farsz uzyska jednolitą kleistą konsystencję. Potrwa to około 3 minuty.
Teraz należy przygotować nadziewarkę i jelita. Potrwa to pewnie kilka minut więc w tym czasie farsz chłodzimy w lodówce.
Farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i formujemy kiełbasy o długości około 50 cm (w zależności od średnicy osłonek wyjdzie jedna lub kilka kiełbas). Wstawiamy je na 8-10 godzin do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku. W tym czasie mięso przejdzie smakiem przypraw.
Jeżeli nie planujemy od razu zjeść wszystkich przygotowanych kiełbas to zawijamy je w folię spożywczą, pakujemy do szczelnych torebek i mrozimy. A resztę nacieramy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 30 minut (czas jest zależny od średnicy osłonek). Jeżeli dysponujecie stosownym termometrem to idealnym momentem zakończenia pieczenia będzie chwila, gdy kiełbasa wewnątrz osiągnie 71 stopni.
Enjoy your meal & God save the Queen!

Zobacz artykuł: Kuchnia angielska? Jaka jest, jeśli jest? Stereotypy a rzeczywistość

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama