Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kurczak gongabao

30.12.2015 | kategoria: Dania, Przepisy

Kurczak gongabaoKurczak gongabao

Składniki
400 -500 g piersi kurczaka
75 g niesolonych orzeszków ziemnych
3-4 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
pęczek szczypiorku z dymki
kilka suszonych papryczek chili (3-10, w zależności od ostrości, którą lubimy)
0,5-1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (znowu w zależności jak ostre potrawy lubimy)
2 łyżki oleju arachidowego (w drodze wyjątku możecie zastąpić go rzepakowym)

Marynata do kurczaka:
0,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki sosu sojowego (w miarę możliwości jasnego)
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos do kurczaka:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka sosu sojowego (w miarę możliwości jasnego)
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
50 ml wody

Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą jej składniki.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1 cm), a następnie dokładnie nacieramy w misce marynatą, Odstawiamy na 30 minut. W osobnej misce łączymy składniki sosu.
Czosnek i imbir obieramy i tniemy w plasterki. Szczypiorek od dymki siekamy na 1 cm kawałki. Papryczki (mogą być świeże, nie muszą być suszone) kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy wszystkie pestki i kroimy na mniejsze paseczki.
Wlewamy olej do woka i mocno podgrzewamy. Dodajemy chili i pieprz syczuański (jest trudny do zdobycia więc można go zastąpić pieprzem kajeńskim) i mieszamy szybko. Smażymy aż chili się przyrumieni (ale nie może się przypalić). Następnie dodajemy kurczaka i smażymy aż się lekko obsmaży z zewnątrz. Dodajemy imbir, czosnek i szczypiorek i smażymy aż kurczak będzie usmażony w środku.
Szybko robimy sos do kurczaka i dodajemy do woka cały czas mieszając. Jak tylko sos zgęstnieje dodajemy orzeszki i mieszamy. Kurczak gongbao jest gotowy do podania.
Tradycyjnie podajemy go z ryżem i surówką z białej kapusty. Być może zauważyliście kiedyś, jedząc w barach z tzw. chińskim jedzeniem, że surówka ta ma nieco inny smak niż ta znana w Polsce. Podpowiemy, że zawdzięcza do głównie octowi ryżowemu i czosnkowi.
Qǐng màn yòng!

Zobacz artykuł: Kuchnia chińska – bogactwo tradycji

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama