Łosoś pieczony z makaronem razowym
Składniki:
– 100 g świeżego łososia
– 25 g orzeszków pistacjowych
– sól, pieprz do smaku
– wędzona słodka papryka.
– masło czosnkowe
Dodatkowo
– olej z orzechów arachidowych
– 100 g makaronu razowego
– pomidorki koktajlowe
– bazylia
Wykonanie:
Łososia umyć i osuszyć. Na kawałek ryby położyć wiórki masła czosnkowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.
Orzechy pistacjowe posiekać i wyłożyć na wierzch ryby. Folię aluminiową posmarować olejem i zawinąć w niej łososia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć do niego rybę. Po około 10 minutach rozwinąć folię i piec rybę około 5 minut do zarumienia.
Ugotować makaron al. dente według przepisu na opakowaniu.
Łososia podawać z makaronem razowym, pomidorkami koktajlowymi. Całość dania skropić olejem z orzechów arachidowych.