Składniki:
– Mięso z jelenia 1 kg,
– Cebula 3 szt.,
– Wino czerwone wytrawne,
– Smalec do smażenia,
– Mielona słodka papryka 1 łyżka,
– Owoce jałowca kilka ziaren,
– Liść laurowy 4 liście,
– Ziele angielskie kilka ziaren,
– Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso, aż się zrumieni, a następnie przekładamy do dużego rondla. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy do pozostałego na patelni smalcu. Gdy się zeszkli, dodajemy paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę, następnie przekładamy całość do rondla. Dodajemy pozostałe przyprawy, w tym także jałowiec. Dolewamy wino, tak aby zakrywało mięso i dodajemy odrobinę wody. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewamy winem i wodą. Gotowy gulasz doprawiamy solą i pieprzem.