Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa drobiowa

24.03.2023 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa drobiowaKiełbasa drobiowa

Składniki:
– 500 g mięsa z udek
– 500 g piersi z kurczaka
– 250 g boczku
– 250 g mięsa z golonki
– 2 g pieprzu
– 1 ząbek czosnku
– 25 g peklosoli

Wykonanie:
Mięso z udek i piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajmy 15 g peklosoli i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Boczek i mięso z golonki wkładamy do miski dodajemy 10 g peklosoli i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Mięso z boczku i golonki mielimy na sitku 3 mm, przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Przygotowanym w ten sposób farszem napełniamy osłonki, formując batony. Kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscy na noc. Wędzarnię rozgrzewamy do temperatury 50 stopni C, osuszamy około 1 godzinę, następnie wędzimy w temperaturze 60 stopni C przez 4 godziny do osiągnięcia brązowej barwy. Kiełbasę parzymy w temperaturze 80 stopni C około 1 godzinę do osiągnięcia w środku temperatury 72 stopnie C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama