Polędwiczka pieczona
– 1 polędwiczka wieprzowa
– Świeży rozmaryn
– masło
– Sól, pieprz do smaku.
Warzywa
– Marchewka
– Kalafior
Sos kurkowy
– 200g świeżych kurek
– masło klarowne
– sol
– pieprz biały do smaku
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni na maśle obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.
Warzywa
Obraną pokrojoną marchewkę w słupki gotujemy na parze.
Z kalafiora usuwamy liście i twardą cześć łodygi, myjemy. Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy po przykryciem około 15-20 minut.
Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło i rozgrzewamy. Kurki smażymy kilka minut a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.