Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami i kurkami

18.04.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

poledwiczkaPolędwiczka pieczona
– 1 polędwiczka wieprzowa
– Świeży rozmaryn
– masło
– Sól, pieprz do smaku.

Warzywa
– Marchewka
– Kalafior

Sos kurkowy
– 200g świeżych kurek
– masło klarowne
– sol
– pieprz biały do smaku

 

Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni na maśle obsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.

Warzywa
Obraną pokrojoną marchewkę w słupki gotujemy na parze.
Z kalafiora usuwamy liście i twardą cześć łodygi, myjemy. Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy po przykryciem około 15-20 minut.

Sos kurkowy
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy. Na patelnię wkładamy sklarowane masło i rozgrzewamy. Kurki smażymy kilka minut a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama