Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ryba w cieście – II miejsce

09.01.2012 | kategoria: Konkursowe, Przepisy

Ciasto:

• 500 g mąki pszennej
• 200 ml mleka
• 100 g masła
• 25 g świeżych drożdży
• 1 jajko
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

• 500 g pieczarek
• 2 łyżki masła
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
• 200 g startego sera żółta
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
• sól
pieprz biały
• zioła prowansalskie
• przyprawa do ryb
Dodatkowo:

• roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłe, stopione masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz: Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, udusić na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno i podsmażyć na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszać z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby opłukać, natrzeć z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawić.

>

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wyciąć kształt ryby. Nałożyć farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypać tartym serem, przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski.

Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić – przykryć wierzch papierem do pieczenia.

Smacznego! :)

Ilona Mietelska

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama