Składniki:
– 1 udziec z indyka bez kości około 1kg.
Przyprawy:
– 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli do smaku.
– ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu.
– sól do smaku.
– 1 łyżeczka ulubionych ziół.
– 1 łyżka żelatyny.
Wykonanie:
Udziec z indyka umyć i osuszyć. Z każdej strony natrzeć mięso przyprawami i schować do lodówki na 2 godziny.
Do szynkowara włożyć mocny woreczek foliowy (np. worek do zgrzewarki próżniowej lub gruby worek do zamrażalki). Do torebki foliowej wkładamy mięso i posypujemy żelatyną. Zamykamy szynkowar lub praskę i wkładamy do garnka z wodą, (woda powinna sięgać 2 cm poniżej brzegów pojemnika).
Garnek ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy pod przykryciem Temperatura wody nie powinna przekroczyć 80-90 stopni. W miarę upływu czasu gotowania uzupełniamy wodę wrzątkiem.
Gotujemy mięso do uzyskania w środku udźca 72 stopnie.
Po tym czasie wyjmujemy szynkowar, studzimy i wstawiamy do lodówki.