Zupa krem z wędzonych ziemniaków
Autor: Radek Sosnowski
II Miejsce – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
Ziemniaki 100 g;
Por 100 g;
Masło 50 g;
Śmietana 18% 50 ml;
Bulion mięsny 0,5 l;
Bekon 150 g;
Sos sojowy Kikkoman;
Tabasco pepper sauce;
Olej roślinny o łagodnym aromacie dymnym;
Ziemniaki obrać ugotować, aż zaczną się rozpadać, dodać bulion, zmiksować dokładnie, przetrzeć przez sito, dodać śmietanę, kilka kropel oleju o łagodnym aromacie dymnym (mild smoke flavor), doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować. Por pokroić w julien, zblanszować w osolonej wodzie. Bekon pokroić w cienkie plastry, zamarynować w kilku kroplach sosu sojowego Kikkoman i odrobinie Tabasco Pepper Sauce, usmażyć na patelni na chrupiące rumiane chipsy.
Podawać w talerzu dekorując bekonem i porem.