Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Karkówka z zielonymi oliwkami i czosnkiem

12.02.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

KarkówkaKarkówka z zielonymi oliwkami i czosnkiem

Składniki:
– 1 kg karkówki;
– 0,3 kg szynki lub łopatki (do zmielenia);
– garść zielonych oliwek np. z pastą paprykową;
– 3 ząbki czosnku;
– pół łyżeczki tymianku;
– pół łyżeczki majeranku;
– pół łyżeczki cząbru (można też użyć mieszanki przyprawowej do wieprzowiny);
– pół łyżeczki chili;
– 3 łyżeczki soli soli peklowej;
– 2-3 łyżeczki żelatyny;
– 0,2 l wody.

Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w dużą kostkę usuwając błony i nadmiar tłuszczu. Łopatkę (lub szynkę) również oczyszczamy i mielimy w malakserze na gładką masę. Łączymy oba mięsa w jednym pojemniku.
Czosnek kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy do mięsa razem z oliwkami i przyprawami. Wyrabiamy ręcznie tak, aby wszystkie składniki równo się wymieszały. Gotowy farsz odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie możemy napełnić szynkowar wyłożony woreczkiem. Należy robić to tak, aby cały wsad był jak najmocniej zbity. Szynkowar wstawiamy do garnka (dno najlepiej wyłożyć szmatką, żeby naczynia nie tarły o siebie). Rozpoczynamy proces warzenia. Temperaturę wody w garnku grzewczym kontrolujemy w taki sposób, aby przez ok 1,5 godziny utrzymać w środku szynkowara temperaturę 85-90 st. C – wymaganą dla wieprzowiny. Po 1,5 godziny wyjmujemy szynkowar z garnka, schładzamy go w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe. Smacznego!
Smacznego!

Zobacz artykuł: Karkówka w naszej kuchni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama